Schrijfavond Amnesty International

vrijdag 06 september

werkgroep Wezep

Op vrijdag 6 september organiseren we onze maandelijkse schrijfavond.

We schrijven een brief aan de autoriteiten in Tanzania.

De 84-jarige Oriaisi Pasilance Ngiy’o (Ole Ngiy’o) protesteerde op 10 juni 2022 met zijn Masai-dorpsgenoten tegen Tanzaniaanse veiligheidstroepen die hun land wilden innemen. Agenten schoten met kogels en traangas op de Masai. Ngiyó werd in beide benen geschoten. Zijn familie zag hem voor het laatst hulpeloos op de grond liggen. Even daarna sleepten agenten hem in een politieauto. Niemand heeft hem sindsdien gezien of gehoord. De Masai kregen al eerder te maken met gewelddadige gedwongen uitzettingen. Veiligheidstroepen vallen de Masai aan, vernielen hun huizen en voedsel en stelen waardevolle spullen. De Tanzaniaanse autoriteiten beweren dat de uitzettingen nodig zijn voor natuurbehoud, ook al wordt het land vervolgens gebruikt voor toerisme. In plaats van de Masai te betrekken bij hun plannen, drijven de autoriteiten hen van hun traditionele weidegronden. Met geweld en zonder enige compensatie. In onze brief aan de president van Tanzania roepen we haar op onmiddellijk duidelijkheid te geven over het lot van Ole Ngiyó.

Verder schrijven we een brief naar de autoriteiten van Pakistan:

De Pakistaanse journalist en dichter Ahmad Farhad uit Kasjmir werd op 15 mei met geweld uit zijn huis gehaald. Twee weken later dook hij op in een politiecel. Hij wordt onder meer beschuldigd van terrorisme en kan 10 jaar cel krijgen. Farhad deed verslag van grootschalige protesten voor economische rechten in Kasjmir. Volgens de autoriteiten zou hij haat zaaiende berichten op social media hebben geplaatst. In werkelijkheid wordt hij alleen maar aangepakt omdat hij felle kritiek uit op de regering en het leger. De politie houdt Farhad al 2 jaar in de gaten. Drie maanden geleden nog werden zijn familieleden door agenten bedreigd. Ahmad kwam 14 juni op borgtocht vrij. Het onderzoek naar de verzonnen beschuldigingen is nog gaande. In onze brief aan de Pakistaanse autoriteiten roepen we hen op om alle aanklachten tegen Ahmad Farhad in te trekken.

Goed Nieuws: Het Bijzonder Gerechtshof van Beroep in Saudi-Arabië heeft het doodvonnis tegen de 55-jarige gepensioneerde leraar Mohammad bin Nasser al-Ghamdi vernietigd. Amnesty International blijft erop aandringen hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. ‘ al-Ghamdi’s zogenaamde “misdaad” was het uiten van zijn mening op sociale media. Hij had nooit vervolgd mogen worden, laat staan ter dood veroordeeld,’ zegt Dana Ahmed van Amnesty International.

U bent van harte welkom met ons mee te schrijven: tussen 18.00 uur en 19.45 uur in de “Brinkhof”, Mariënrade 3 in Wezep. Ook kunt u de brieven thuis, per post of via de mail, ontvangen.

Amnesty International Wezep
Frieda van der Weerd.
info@wezep.amnesty.nl
https://wezep.amnesty.nl/

Gerelateerde berichten