• ZON. 18 novem­ber
    Jezus zegt: Hemel en aarde zullen verd­wi­j­nen, maar mijn woor­den zullen nooit verd­wi­j­nen. (Mc 13:2432)

KRUIS - Geloof waarin geen plaats is voor de schreeuw voor het ‘Waarom?’ voor de bit­tere vra­gen, de twi­jfel, geloof waarin dit niet geïn­te­greerd is in jouw persoon-​zijn kri­jgt iets geforceerds, iets onechts. Noem het ‘gespeelde bli­jd­schap’. Dat, (het moet mij toch ook nog even van het hart), die moeite, heb ik ook nogal eens met Opwekkingsliederen. Ze zijn mij vaak te ééndi­men­sion­aal, zeg maar. Recht van bene­den naar boven, ver­ti­caal richt­ing hemel, zon­der het hor­i­zon­tale van het volle leven en ons mens­dom erbij mee te nemen.

Ter­wijl je pas een kruis kri­jgt, hét teken van ons Chris­ten­dom, wan­neer de ver­ti­cale beweg­ing naar God en de hor­i­zon­tale naar alles wat leeft elkaar ont­moeten. Zo is het toch? Daarom ga ik nog twee dien­sten vrolijk en opgewekt verder met Job. Een boek wat toch nog een happy end kri­jgt, dat verk­lap ik maar vast, al is dat in ieders leven niet altijd het geval. Toch geloof ik (daar heb je ook dat lijn­tje van bene­den naar boven v.v.) dat de Here God er alles aan heeft gedaan, doet en zal doen om toch –op één of andere manier– voor dat happy end te zor­gen, ook wan­neer het oog niet ziet, en daarom heet het ook geloof. Van­daar dat ik maar opgewekt verder ga.

Ds. Han Wilmink

Poster_Gezamenlijke_Jeugddienst_02122018.jpg